Många mössor, och en pyjamas.

 
Idag har jag sytt. Men inte till mig själv, vilket jag börjar sakna nu.
Men, det har blivit mössor! Den här ovan är till barnens fyraåriga kusin som vi ska träffa på lördag. Hennes mamma har varit med och valt tyg via sms ☺️
 
 
Sedan ville mellanbarnet ha en egen mössa efter att ha valt tyger till presentmössor. Så denna fick det bli. Den satt på under middagen, så jag gissar att den fick godkänt.
 
 
Och det var väl klart att minsting med skulle ha egen rosettmössa. Där gick jag in och valde tyger helt på eget bevåg.
 Mössorna till mina ungar sydde jag efter att vi kommit från förskolan. Innan dess sydde jag en en pyjamas till minsting, eftersom det fortfarande gapar tomt i sovlådan.. Samma mönster som förra gången, alltså hel dress från Heilt Spesielt og Jubel, förstorad till storlek 110.
 
 

Fler mössor.

Det är verkligen säsong för mössor nu! 
 
Jag sydde en grå förra veckan, som present till en klasskompis till mellanbarnet, som bjöd in till kalas. När jag visade den på instagram kom det önskemål från en av tjejerna som stått mig närmast sedan jag flyttade hit för 12 år sedan. Hon ville ha en mössa till sin 18 månaders, och valde tyger över smskontakt. När hon fick mössan när vi sågs idag verkade hon bli nöjd.
 
 
Nästa mössa är mellanbarnet skyldig till igen. Ännu en klasskompis ska ha kalas, och därför dök mellanbarnet in i tygskåpet och drog ut tygerna och hittade dessa. Mössan ska lämnas över på lördag, det ska bli spännande att höra vad födelsedagsbarnet och dess föräldrar tycker.
 
 
Till sist, en liten prototyp. Jag satt och tänkte att det kunde vara kul med en söt mössmodell till, men utan rosett. Jag är ingen rosettmänniska själv, och hade nog inte köpt någon till mina barn. Men denna hade jag nog kunnat lägga en slant på. Det optimala hade varit en rak kant uppe på huvudet, men det får bli nästa gång. 
Denna ska iaf få flytta till en fjunskalle i min närmsta vänkrets, om mamman vill ha den vill säga ☺️
 
Nu hoppas jag på mer sytid i slutet av veckan. I måndags hade jag tre barn hemma, igår två och idag kom de iväg men jag hade en massa saker jag skylle göra. Därav det dåliga utbudet här på bloggen. Å andra sidan ser jag att det är några stycken som läser, verkligen jättekul! 

Kan själv...

 
När jag i fredags satt på tåget fick jag en insikt. Jag skulle åka hela vägen från Alvesta till Gävle, och vara där över helgen. I väskan jag sytt själv låg manchesterbyxor, top, tjocktröja, sjal, egen mössa och två presentmössor, som jag sytt själv. Handväskan har jag sytt, och på mig hade jag både klänning och vinterjacka som jag sytt själv. Först blev jag full i skratt, det var ju så hemgjort att det nästan blev löjligt! 
Men sen, näe! Det är inte löjligt. Det är ju fantastiskt! Att jag kommit så här långt i min hobby. För nio år sedan sydde jag en rak ullrock, två cirkelkjolar och en handväska i plast. Jag sydde inte ens tio plagg på ett år under de första åren jag sydde. Nu syr jag i stort sett alla plagg till mig och barnen. 
Det är så lätt att se ner på sig själv och det man gjort själv, att det nästan blir en vana. Men nu tänker jag vara stolt över den resa jag gjort i mitt handarbete och all kunskap jag har samlat på mig. 
Jag kan, jag är bra på detta och det jag gör blir så bra att jag inte vill köpa kläder igen.
Hoppas att även DU har en hobby eller ett intresse som du kan utvecklas i.

Rosettmössor.

 
Den som är med i sygrupper på Facebook, eller läser många sybloggar kan knappt missa den nya modellen på mössa som sys av många just nu, rosettmössan. Från början tyckte jag aTT det var lite för gulligt, men jag bestämde mig för att prova.
 Rotade fram mitt grundmönster till mössa och började med att ta bort volym på höjden, då mitt basmönster är en baggymössa. Sedan klippte jag ut en dubbel remsa tyg, 9cm hög och lika bred som mössan. Sedan klippte jag ut en mindre tygremsa, som blir själva knuten på rosetten. SyDDR ihop långsidorna på remsan, vände ut rätsidan och strök. Vek knutremsan dubbel och sydde ihop långsidorna, vände på rätt håll och sydde sedan ihop kortändarna så att det blev en rundel. Sedan trädde jag rundeln på remsan, så att det liknade en rosett, lade den på mössans framsida och tråcklade fast den. Efter det sydde jag ihop yttermössan, fäste knuten på rosetten med några stygn i mössan, sydde en fodermössa, sydde ihop mössorna från avigan och vände rätt. Handsydde vändhålet. Glöm inte stryka! ☺️
 
 
Alla dessa mössor är sydda som gåvor, men jag misstänker att jag snart inte kommer undan längre utan att sy ett par till mina egna ungar. 
 

En mysig hösttröja.

 
Jag tog mig i kragen och klippte ut tröjan jag har tänkt på hela sommaren. Det skulle bli en långärmad velourtröja att mysa i nu i höstrusket. 
Jag har sytt en trikåtröja i denna modell innan, och även ritat om den till kofta. Det är mönstret Renfrew. Jag har köpt mitt på Fagert. Tyget löpte jag på någon nätbutik när det var rea på just denna velour i olika färger. Jag har den i svart och lila med, utöver denna turkosa. 
När jag ritade ut mönstret på tyget så insåg jag att jag bara köpt en meter, vilket jag ofta gjorde förr, innan jag började sy mer till mig själv. Så jag kortade av ärmen, till ungefär trekvarts längd. Sedan fick jag bara ut kragen en gång, så klippte jag ut den mönsterdelen i svart. Det blir en kul detalj när jag bär tröjan. 
Tyvärr glömse jag justera bysten på mönstret, numer gör jag alltid en FBA, alltså en full bust adjustment, på mina överdelar. Men jag tycker att jag precis kommer undan utan den mönsterjusteringen denna gången. Tur! 
I helgen ska den invigas! 

En tågklänning.

 
 
Här om dagen kom jag på att när jag ska åka tåg långt, så vill jag ju ha något bekvämt på mig. Men jag vill inte ha mysbyxor, för det blir varmt, uttöjda knän och så... Jag vill ha en klänning. Så, jag rotade fram tidningen Allt om Handarbete nr 1/2013, och där fanns det en en ledig jerseyklänning. Ritade upp min vanliga storlek, vilken blev tajt i armhålan, men stor som ett tält i resten av kroppen. Så jag fick sy in den i ett par omgångar innan jag blev nöjd. 
Tyget har jag hittat på min lokala tygaffär, det är en tunn mörkgrå jersey med lite glitter i. Nöjd! Nu är jag redo för tågresan 😄
 
 
 
 
 
 

Häxaklänningen.

 
Mellambarnet beställde en klänning. Inte vilken klänning som helst, utan en Häxaklänning! Puh! Man blir lite svettig av specialbeställningarna ibland. 
Men jag tänkte ge den en chans, så jag började tänka på hur den skulle se ut. Först tänkte jag att det skulle funka bättre med tröja och kjol, men det gick inte barnet med på. Så det var bara att hålla kvar på klänningspåret.
 Det slutade med att jag tog tröjmönstret jag brukar använda till detta barn, vanlig långärmad t-shirt med isatt ärm, från Heilt Spesielt og Jubel. Förlängde lite, och satte i "vingar" som jag rynkade i ärmsömmen. Sedan klippte jag ut två kvadrater av svart bomullstyg, och klippte hål för midjan på samma sätt som man skulle göra om det var en cirkelkjol. 
Sedan la jag kvadraterna på varandra, men roterade den övre ett kvarts varv, så att hörnen på kvadraterna inte låg ovanpå varann. Sydde sen en rundel av resår och nålade fast den på tröjans insida, nålade kjolarna utanpå tröjan och sydde ihop hela kalaset med en enkel raksöm, medan jag sträckte på resåren.
Till sist strök jag kjolarnas fållar, vek kanterna två gånger och avslutade med en raksöm.
 
Nöjt barn! Misstänkte att den skulle bli omtyckt, och mycket riktigt fick jag lirka en del för att få av den vid läggdags! 
Tygerna är gamla slattar som legat till sig länge i skåpet. Det glansiga har jag köpt på min lokala tygaffär, och det svarta bomullstyget är köpt på Gittes tygkälla för 9 år sedan! Ojoj! 
Undrar om det blir Halloweenmaskerad nu när jag för en gångs skull har sytt nått? 😜

Söndagssömnad.

 
Vissa tyger verkar räcka hur långt som helst. Och detta tyg är just ett sådant. Jag minns inte vad det heter, men det är iaf tillverkat av Lillestoff och jag tror att jag har köpt det hos Znokdesign. 
När jag gick igenom undanlagda kläder i långgarderoben, i jakt på pyjamaser till minstingen, visade det sig att det bara fanns en enda kvar. Den var lila, helkropps modell med knäppning fram på överkroppen och olika katter i medaljongmönster... Helt sjuk, men minstingen älskar den. Så jag insåg att om det ska bli påfyllning i pyjamaslådan, så får jag sy den själv. 
Så jag drog fram detta tyg, som jag tyckte att det fanns massor av. Men när man ska sy en helpyjamas i storlek 110, så går det åt ordentliga mängder tyg! Skönt att göra av med gammalt, så att jag kan investera i nya tyger.
 
Mönster kommer från boken Heilt Spesielt og Jubel, men jag fick förstora mönstret en storlek eftersom originalmönstret bara går upp till 104. Tog den sista vita knapparna i grenen, och det blev snyggt.
Barnet var nöjt, somnade bra på kvällen och sov hela natten, vilket verkligen inte hör till vanligheterna just nu...
 
 

Rynkmössa.

 
 
Denna mössan knåpade jag ihop i fredags, under tiden jag led av en släng miniflunsa. Det började som en vanlig förkylning men blev aldrig något. Men jag var iaf oerhört långsam och seg i fredags, hade svårt att komma ur soffan och få något gjort. Men så kom jag på att jag hade tänkt på denna mössa.
 Tyget är en av de allra sista snuttarna jag har av favorittrikån från Nosh, i färgen graphite. Innan har jag sytt en kofta och en tröja i detta tyg, och hade jag kunnat så hade jag nog sytt både leggings och hellång klänning i det med. Men nu är det nästan slut, har jag tur så kan jag kanske få ett ett par trosor av det.. Jag har köpt min bit hos StrömmingDesign, som för övrigt är min favorittygbutik. 
 När jag har surfat runt på sybloggar och inspirerats upp över öronen, har jag sett den här mössan, Enkel men med rynk i sidan. Jag har sytt mössa innan, men den är nästan löjligt baggy, och det blir lite omständigt att fixa till mössan varje gång den ska dras på. Så nu tog jag mig i kragen och ritade om mitt mössmönster. Jag tog bort flera centimeter på höjden, så att den inte är så baggy. Sedan skar jag fyra skärvor i ena kanten och spred ut dem i ett solfjärdermönster, ritade av på nytt papper och vips! Ny mössa. När jag sydde ihop den sen, sydde jag i en resår i den höjda sidan av mössan, så att det rynkade tyget och drog ihop kanten så att mössan hade samma form på båda sidor. Innermössan är en enkel mössa utan rynk, som sys ihop med yttermössan och sedan vrängs hela kalaset på rätt håll, och vändhålet sys ihop för hand.
 
 Det är inte helt enkelt att fota mössan man har på sig, men jag hoppas att bilderna är ok.
 

Weekender bag.

  
Så blev den klar, min Weekenderbag. Jag är så himla nöjd. Originalmönstret till den här väskan kan man hitta i en Amy Butlerbok om just väskor. Den boken har inte jag, fast nu funderar jag på om den inte behövs här hemma... Jag hittade detta mönster på Pinterest, laddade ner det som pdf och skrev ut det en dag när vi var hemma hos mamma och hälsade på, eftersom vår skrivare inte har nått bläck kvar.. När man ser andra Weekendbags på Pinterest, sydda efter originalet, så inser man ju att detta mönster inte har riktigt samma detaljer, men som ett första försök duger det fint.
 Tygerna kommer från Stoff och Stil, och jag gillar getingtyget löjligt mycket! Det är precis min färgskala, och lyfts ytterligare av de turkosa passpoalerna. Dessutom är jag inte så förtjust i vanliga väsktyger, det är ofta för tantigt eller för flickigt. Som foder har jag använt en grå lakansväv, förutom fickan inne i väskan, som är en turkos lakansväv. Fickan inne i väskan har dessutom ett resårband i överkant så att saker ligger kvar.
 Jag har stärkt yttertyget med Stoff och Stils styvaste mellanlägg, vilket gör att väskan håller formen bra. 
 
 
Väskans insida är som jag skrev innan, sytt av lakansväv. Jag lade till en innerficka i samma storlek som sidfickorna på utsidan, fast delad med en söm på mitten, så att den blir två fack, och ett resårband i överkant. När jag satte i fodret i väskan, fick jag handsy fast det i ytterväskans sömsmån, vilket inte var jätteskoj för fingrarna eftersom även de är stärkta med mellanlägget. Men nu sitter fodret fint! Till sist handsydde jag ihop ytterväskans och foder i dragkedjan, det tog sin lilla tid. Men det blev fint! 
 
 
 
Nästa helg ska jag premiäranvända nästa helg, när jag ska åka hela långa vägen till Gävle. 
Hoppas ni har en trevlig helg!

Tailwind.

 
Så var den klar, alla trådar fästa, blockad och provad! Sjalen Tailwind, designad av Clara Falk som har bloggen Clara Stickar. Jag stickade sjalen i Magasin Duetts Supersoft i färgerna Ink, Peacock och Silver Grey. Så här efteråt inser jag att jag nog hade velat ha en mörkare grå istället för den ljusa, men det är nog inget som stör mig i längden. Det är ju inte alltid enkelt att jämföra färgerna när man beställer över nätet. 
Sjalen blev jättebra, jag är så nöjd. Den var lättstickad med rätstickning på alla varv. Ena kanten på sjalen har en i-cordstickning, vilket jag aldrig provat innan. Så jag googlade och hittade en videosnutt som var till stor hjälp. 
Nu körde jag på intensiv monogamstickning, med väldigt få avbrott med annat pyssel, så det gick fort att sticka. Det tog en vecka från det att jag lade upp tills alla trådar var fästa och sjalen var blockad. 
 
Medan maken tog kommandot över icaärenden, barn och middagslagning, så kröp jag upp i sängen med min stickning och ett nytt avsnitt av Stickpodden. Jag älskar den podden, Elin och Karin har en perfekt blandning av stickning och vardag, många bra tips på mönster och designers att kika på. Stickning är ju inte min förstahobby, men jag återkommer ändå till den ibland. Efter sjalen är jag lite sugen på en mössa. Kanske en Scallops i restgarnerna från sjalen. Senare skulle jag vilja sticka en kofta, vilket jag inte har provat på än. 
 
Prova att sticka dig en Tailwind, mönstret är enkelt och mönstret är gratis! 😄

En bra sydag.

 
Jag hade en riktigt bra sydag igår! På tisdagkväll tittade jag, som många andra synördar, på Hela Sverige Syr. Innan dess har jag sett två säsonger av den brittiska varianten, och sett fram emot att se det i svensk variant. Det var kul och sjukt inspirerande! Jag vill bara toksy hela dagarna nu 😄
 
Men iaf, tillbaka till verkligheten! 
Först på förmiddagen avslutade jag min wrapsjalkofta. Ja, jag har hittat på det ordet... Originalmönstret kommer från Ottobre nr 5/2012, men eftersom jag inte hade så mycket tyg, så tog jag bort ungefär 5cm på sjaldelen av kragen, där mönstret har en streckat linje. Dessutom tog jag av ungefär 5cm på längden på ärmarna. Jag är rätt kort, och jag upplever ofta att ärmarna på de flesta mönster blir för långa. Nu blev ärmarna långa ändå, jag har lämnat kanten ofållad med en enkel overlocksöm som avslutning, men jag hade nog 5-6 cm att fålla om jag hade haft lust.
 
 
Eftersom jag tog bilder i spegeln så blev de inte så bra, men de får duga. På första bilden har jag virat ändarna över bysten och knutit dem på ryggen. På andra bilden hänger de lösa. Den är skön i båda varianter, och jag gillar att ha en kofta som är lätt att få in under jacka eller en extra kofta de dagar det drar extra kallt i huset.
 
 
Sedan tog jag mig i kragen och sydde in min andra sjalkofta. Mönstret kommer från Allt om Handarbete, nr 10/2014. Tyget har jag köpt på nätbutiken MembaDesign. 
När jag första såg detta mönster blev jag själaglad. Jag har ett par köpekoftor i denna modell och tänkte att nu minsann skulle jag sy dem själv i fortsättningen. När koftan sedan blev klar var jag sjukt besviken. Maken till slapp och sladdrig kofta! Jag hade ändå gått ner en storlek eftersom det är en lös modell. Koftan blev liggandes, till igår! Jag sydde in den i två omgångar, 3-4cm i ärmarna och 5-6cm i sidorna. Nu sitter den som den ska! 
Med dessa två plagg är nu min vinterkollektion klar. Mer om det i ett annat inlägg.
 
 
 
Efter ett besök på gymmet och lunch, satte jag igång med denna lilla handväska. Jag har funderat på en enklare handväska ett tag, men inte fått tummen ur att sätta igång. Mönstret har jag ritat själv, det är bara en rektangel 30*40cm utklippt två gånger, ett yttertyg och ett innertyg. När jag sydde ihop yttertyget passade jag även på att sy i två stroppar med metallringar i, till axelremmen. Varje stropp sydde jag av en 4cm lång tygbit, 6cm bred. Sedan vek jag tygbiten på hälften så att den blev 3cm bred, pressade, vek upp och vek in kanterna mot mittvecket, så att råkanterna hamnar inne i stroppen. Pressade med strykjärnet och sydde ihop med en stickning. Sedan trädde jag stroppen genom metallringen, sydde ihop stroppen i ändarna med en stickning och nålade fast dem i sidosömmen på yttertyget, 11cm från väskans övre kant. När jag hade sytt yttertyg och innertyg var för sig, stoppade jag in innertyget i yttertyget, så att alla råa kanter hamnar inne i väskan, där de inte syns. Jag pressade den övre kanten på tygerna in mot tygernas avigsidor och nålade fast dragkedjan. Det var lite pilligt att få till kedjan bra, men det löste sig. Dags för axelremmen! Jag skar ut min i samma tyg som väskans insida. Längden på remmen fick jag fram genom att mäta på mig själv, var jag gillar att ha min väska hängandes. Sedan la jag till lite, för att kunna justera. Denna gången använde jag skärmatta, kviltlinjal och rullkniv för att få till en rak remsa, 6cm bred. Sedan vek jag den på samma sätt som med stropparna. Dags för sista monteringen! Sydde fast en metallring i ena änden, trädde remmen genom en av stropparnas metallringar och sedan igenom ringen som syddes fast remmen. Sist träddes remmen genom andra stroppens metallring och syddes fast med en rejäl stickning. Klart!

Sytt vecka 41.

Så, nu ska jag se om jag kan få igång bloggandet! Jag tänkte visa det jag sydde förra veckan, som en liten mjukstart.
 Först ut har jag sytt en bodysuit i storlek 62, tygET är köpt på Jonic och mönstret omger från boken Heilt Spesielt og Jubel. Till denna köpte jag även tryckknappar med vita ringar, vilket jag tycker blir fint ihop med de vita tigrarna. 
 
Sedan sydde jag en body i samma storlek, i Znoks stjärnor och enfärgat från lokala sybutiken. Mönstret kommer från Ottobre och heter Happy squirrel. 
 
 
 
 
 
I slutet på veckan hade vi helg, som de flesta andra. Alla var hemam och lediga, så jag passade på att hjälpa äldstingen med en liten tygkasse. De dagar när hon bara ska ha frukt och ett par böcker till skolan, tycker hon att skolväskan är för klumpig. Så jag ritade upp en enkel kasse, och hjälpte henne sy. Hon tryckte på pedalen och tog ur nålar, medan jag styrde lite. Det blev en tygkasse och en nöjd tjej!
 
 
Sist ut har jag anledningen till varför jag inte har sytt så mycket den senaste veckan. Jag ha stickat sjalen Tailwind, ett mönster av Clara Falk. Jag har använt garn från Magasin Duett, och igår fäste jag alla trådar och blockade den. Så det kommer bättre bilder så småningom! 
 
Nu ska jag kliva ur soffan, där jag sitter klädd i hemmasytt faktiskt! När jag tänker efter så är även soffan omklädd av mig, haha! Iaf, jag ska sy klart en långärmad kofta jag började på igår, det kommer bilder på den när den är klar.

Tack!

Efter en total utmattning har jag slutat blogga. Men jag har inte slutat sy! Tvärtom, så har jag det senaste året nog sytt mer än någonsin innan. Om psyket hänger med så har jag planer på att bli bättre på att blogga igen. Det kanske blir ett inlägg i veckan, kanske mer, vem vet. Jag tänker ta det som det kommer.
Men, jag har inte missat kommentarer och mejl jag har fått! En del hejarop och en del frågor angående mönster. Till er som mejlat och frågat om mönster på olika saker jag sytt eller stickat, så är det tyvärr så att nu är det så länge sedan att jag inte minns vilka mönster jag har använt. Så nu när jag börjar om med bloggandet har jag tänkt vara mer noggrann med att skriva ut vilka mönster jag har använt!
Så, nya tag! 😃

RSS 2.0